Żółto-szary nalot, nieprzyjemny posmak, aw szczególnie zaawansowanych przypadkach ledwo zauważalny nalot na schłodzonej wodzie - to oznaki osadzania się kamienia, które obserwujemy na co dzień. Czajniki, garnki, niektóre sprzęty AGD - wszystko to nieuchronnie pokrywa się kamieniem, jeśli używasz zwykłej wody z kranu. Ale dlaczego pojawia się kamień, dlaczego jest niebezpieczny i jak go zminimalizować? Wszystkie kwestie omawiamy w nowym materiale.
Co to jest szumowina?
Kamień to specjalny osad chemiczny, który powstaje w wyniku ogrzewania lub odparowywania wody. Dlatego charakterystyczne osady można dostrzec właśnie wewnątrz czajników, w pralkach, na kranach (w postaci cienkiego białego nalotu) i innych podgrzewaczach wody. Skala składa się z wapnia i węglanu. Ten związek występuje w twardej wodzie. Najpierw istnieje jako wodorowęglan wapnia, który następnie rozkłada się na nierozpuszczalny węglan wapnia.
Jaki jest powód pojawienia się kamienia?
Mówiąc prościej, kamień pojawia się z powodu tego, że do naszych mieszkań dostaje się bardzo twarda woda. Im twardsza woda, tym szybciej pojawia się kamień – dzieje się to w procesie krystalizacji soli wapnia i magnezu. Z reguły w normalnych warunkach żółtawy nalot wewnątrz czajnika pojawia się w ciągu tygodnia. Ale jeśli zwykły czajniczek przynajmniej nie odrywa się od kamienia, mogą pojawić się duże problemy z czajnikiem elektrycznym lub pralką, aż do poważnych awarii.
Dlaczego kamień jest niebezpieczny dla zdrowia?
Jeśli w czajniczku występują widoczne zmiany, które można wykryć i wyeliminować, to w przypadku ludzkiego ciała wszystko jest znacznie bardziej skomplikowane.
Problemy skórne
Twarda woda niszczy naturalną warstwę tłuszczową naszej skóry. Przez to pory szybciej się zatykają, skóra przedwcześnie się starzeje, a po umyciu włosów można odczuwać swędzenie. Twarda woda jest również poważnym czynnikiem wywołującym alergię i wrażliwą skórę.
Problemy z układem sercowo-naczyniowym
Woda nadmiernie bogata w jony wapnia i magnezu obciąża układ sercowo-naczyniowy. Również długotrwałe spożywanie takiej wody prowadzi do problemów ze stawami i powstawania kamieni w nerkach, drogach moczowych i pęcherzyku żółciowym.
Problemy z przewodem pokarmowym
Jeśli pijesz twardą wodę przez dłuższy czas, perystaltyka żołądka i jelit pogarsza się, może dojść do dysbakteriozy i zaburzeń w pracy enzymów. Wszystko to prowadzi do problemów z trawieniem iw dłuższej perspektywie powoduje choroby przewodu pokarmowego.
Kłopoty w życiu
Oprócz tego, że twarda woda, dzięki której tworzy się kamień, stwarza wiele problemów zdrowotnych, komplikuje niektóre rzeczy domowe. Na przykład ciągłe mycie naczyń w takiej wodzie prowadzi do tego, że blaknie, a ubrania po kilku praniach stają się cieńsze i szybko się zużywają.
Jak rozwiązać problem twardej wody?
Używanie przefiltrowanej wody przynajmniej do picia, gotowania i mycia zamyka problem twardej wody. Filtr odwróconej osmozy usuwa zanieczyszczenia z wody w 99,9%, dezynfekuje ją i znacząco obniża twardość. Z pomocą filtra odwróconej osmozy zamykasz problemy, które mogą pojawić się ze zdrowiem iw domu z powodu zbyt twardej wody.